Het Park en de Moestuin van het Kasteel
Het Park en de Moestuin van het Kasteel
Het kasteel is omgeven door een park aangelegd in Engelse stijl, de Franse rozentuin, de voormalige moestuin en een bos. Deze verschillende ruimtes hebben door de eeuwen heen talloze wijzigingen ondergaan. Het oudste gedeelte van het park bevindt zich aan de achterzijde van het kasteel met name de “groene grasmat / tapis vert” die het oudste perspectief van het domein uitmaakt. Het is derwijze georiënteerd dat het samenvalt met de zonsondergang op de dag van de zomerzonnewende.

Begin 19e eeuw.
In het begin van de 19e eeuw werd een opening naar het westen tot stand gebracht. Alsdan werden de vijvers, die zich in het lager gelegen deel van het Domein bevonden, aangepast om een waterval van drie aansluitende vijvers te creëren. Tijdens de bouw van de Orangerie in 1830 werd het hof van de hoeve gesloten en werd de moestuin die zich in het verlengde ervan bevond, verplaatst ten zuiden van de schuur. Zodoende ontstond een zuid-gerichte en ommuurde moestuin van één hectare groot.
Op de voormalige plek van de moestuin werd een Franse rozentuin aangelegd. Het park, aangelegd in Engelse stijl, werd eind 19e eeuw naar het noorden uitgebreid. Ingevolge een gedeeltelijke ontbossing, is een perceel weiland tot stand gekomen met uitzicht op het omringende landschap. De haagbeuken die destijds aan weerszijden van de weg omheen het domein werden aangeplant, groeiden verder uit tot de majestueuze haagbeuken-laan die we vandaag de dag kennen.
Toen de boerderij en de orangerie werden herbestemd tot evenementenruimte, werd er parkeergelegenheid gecreëerd in een deel van de voormaliige moestuin. Het is de bedoeling in het resterende deel een nieuwe moestuin aan te leggen.
Het park, het bos en de moestuin van het kasteel worden momenteel onder handen genomen teneinde deze verschillende delen van het Domein hun specifieke functies en de eigen sfeer die daaruit voortvloeit, terug zouden vinden.
Deze verschillende ruimtes vereisen een verschillende benadering op het vlak van onderhoud en hebben dus een tussenkomst nodig die afhangt van hun formele, landschappelijke of natuurlijke uitstraling.

Heden ten dage…
Vandaag de dag moet er rekening mee gehouden worden dat het niet meer mogelijk is een leger hoveniers in dienst te hebben om tuin en park te onderhouden. We moeten derhalve aanvaarden dat deze niet met dezelfde nauwgezetheid als in de 18e en 19e eeuw kunnen worden onderhouden. Het gebruik van onkruid- en insectenverdelgers (zelfs biologische) wordt op het Domein vermeden. In de mate van het mogelijke wordt aan de natuur zijn vrije loop gelaten. Dit heeft tot op heden positieve resultaten gegeven, zelfs op het vlak van de aanwezigheid van invasieve exoten.
Door de eeuwen heen heeft het bos meerdere beplantingsfases doorgemaakt, waarbij diverse boomsoorten werden aangewend. In het bos vinden we voornamelijk essen, beuken en populieren. De gewijzigde klimatologische omstandigheden, die voornamelijk beuken treffen, zullen een doordachte herbebossing van dit deel van het domein vereisen.
In het park en rondom het kasteel bevinden zich enkele merkwaardige bomen. Zo kan je aan
weerszijden van de dreef een indrukwekkende platanenrij bewonderen. Tegenover de oude
hoeve en aan de ingang van het kasteel bevinden zich enkele “meer dan honderd jaar”-oude
platanen geflankeerd door een Indiase kastanjeboom. In de erekoer van het kasteel staan
honderdjarige geleide lindebomen en in het park kan men een atlasceder en een zomereik
bewonderen. Men vindt er eveneens indrukwekkende bossen taxusbomen.
Meer informatie
Er worden regelmatig bezoeken in het park georganiseerd door de “Cercle des Naturalistes belges entre Dendre et Senne”.
Het Domein leeft de richtlijnen na van het charter “Réseau Nature” van Natagora.